Σελίδες

16/5/16

Μη φροντιστηριακή ανάπτυξη της ανιαρής έκθεσης των Πανελλαδικών







Η  «έκθεση» γράφτηκε ως απάντηση στην κακομοιριά που υπολανθάνει στο συγκεκριμένο θέμα και που ψυχαναγκαστικά οδηγεί τα παιδιά να «ομολογήσουν» πόσο κακό και επικίνδυνο είναι το διαδίκτυο.


"Σε ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, να εκθέσετε:
α) τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε
και
β) την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας".


Η  φιλία, παρά την απαισιοδοξία πολλών που αναμασούν κλισέ φράσεις, υπήρχε πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο προσδιορισμός «γνήσια» είναι μάλλον περιττός, διότι η λέξη «φιλία» εξ ορισμού περιέχει την ιδιότητα της γνησιότητας, αλλιώς δεν είναι φιλία, είναι κάτι άλλο.

Υπάρχει φυσικά η βαθιά φιλία, αυτή που ενώνει δύο ή περισσότερους ανθρώπους  με στενούς και ανυπόκριτους δεσμούς οικειότητας και αγάπης και υπάρχει και η χαλαρή φιλία που είναι μεν ανυπόκριτη και ειλικρινής, αλλά θέτει όριο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Εδώ λοιπόν μάλλον ζητείται να αναλυθεί η βαθιά φιλία, κάτι που πράγματι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, γιατί απαιτεί από τους συμβαλλόμενους να ξεπεράσουν τους φραγμούς που θέτει η φυσική τάση των ανθρώπων να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους.
Αυτές οι αποστάσεις ασφαλείας καταργούνται στη συγκεκριμένη σχέση και ο φίλος γίνεται ο δεύτερος εαυτός μας, ένα άτομο που μπορούμε να εμπιστευθούμε χωρίς όρους, μπορούμε να του αποκαλύψουμε  τις κρυφές μας σκέψεις και επιθυμίες και γνωρίζουμε ότι θα μας κατανοήσει και θα σταθεί στο πλάι μας σε όλες τις περιπτώσεις. Εννοείται ότι μια τέτοια φιλία είναι αμοιβαία. Επομένως κι εμείς θα ακούσουμε με προσοχή και με αγάπη τις εκμυστηρεύσεις του φίλου μας και θα του παρασταθούμε στα προβλήματά του.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Ο φίλος παραστέκεται στις δυσκολίες του φίλου, αλλά και χαίρεται από καρδιάς στις επιτυχίες του. Δεν μελαγχολεί και δεν ζηλεύει, αν ο φίλος του ευτυχεί. Ίσως μάλιστα να είναι αυτό το κριτήριο της βαθιάς και ανυπόκριτης φιλίας. Διότι είναι εύκολο να συμπονούμε κάποιον στη δυστυχία του και να τον παρηγορούμε, όσο εμείς είμαστε καλά και όλα στη ζωή μας βαίνουν ομαλά. Όμως μπορούμε να ανεχθούμε την ευτυχία του φίλου μας, όταν εμείς είμαστε δυστυχείς; Μπορούμε να συμμετάσχουμε στην επιτυχία του, να νιώσουμε την ίδια χαρά με αυτόν; Αν ναι, τότε είμαστε πράγματι φίλοι.

Τους φίλους μας τους επιλέγουμε με βάση τον χαρακτήρα μας. Πρέπει να μας μοιάζουν λίγο πολύ, να έχουν πάνω κάτω τα ίδια γούστα, τις ίδιες ιδέες, παρόμοιο με μας ψυχισμό, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Αν μας χωρίζει από τον άλλον μια άβυσσος ιδεών και νοοτροπίας, φιλία δεν μπορεί να υπάρξει ή αν υπάρξει, θα έχει ημερομηνία λήξης.

Σήμερα που το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, η δυνατότητα να γνωρίσει κανείς άτομα με τις ίδιες ιδέες και παρόμοια νοοτροπία είναι πολύ μεγαλύτερη. Ανάμεσα στα πλήθη που συνωστίζονται στον νέο ηλεκτρονικό κόσμο της εποχής μας θα συναντήσουμε κάθε λογής χαρακτήρες. Άλλοι από αυτούς θα μας προκαλέσουν απώθηση, άλλοι θα μας αφήσουν αδιάφορους και άλλοι θα κινήσουν το ενδιαφέρον μας.

Φυσικά το απλό ενδιαφέρον δεν είναι εγγύηση ότι βρήκαμε πράγματι ένα φίλο της καρδιάς μας. Είναι πολλοί εκείνοι που υποκρίνονται, άλλα λένε και άλλα πιστεύουν. Είναι όμως πολλοί και εκείνοι που εκφράζονται ελεύθερα, λένε την άποψή τους, εκθέτουν τις ιδέες και τις προτιμήσεις τους και είναι ανοιχτοί σε νέες φιλίες. Μια συνάντηση στη συνέχεια έξω από το διαδίκτυο, στον τρισδιάστατο κόσμο μας, θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις προσδοκίες μας. Αν τις επιβεβαιώσει, ο δρόμος ανοίγει και για επόμενες συναντήσεις.

Η φιλία, όπως λίγο πολύ και οι άλλες ανθρώπινες σχέσεις, θέλει το χρόνο της. Δεν είναι κεραυνοβόλος έρωτας που ανάβει από την πρώτη στιγμή. Χτίζεται σιγά σιγά, με υπομονή μέσα στο χρόνο και με τους φίλους να αντέχουν τις διάφορες δοκιμασίες που προκύπτουν από τη σχέση.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους. Αποκεί και πέρα, η επιλογή των νέων φίλων είναι στη δική μας ευθύνη και κρίση.

(586 λέξεις)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου