Σελίδες

22/7/18

Οι μουσουλμανικές χώρες υποδοχής προσφύγων








Η πλημμυρίδα των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που έχει κατακλύσει τα μέρη μας ξέρουμε πολύ καλά πως δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Ήδη η ΕΕ δείχνει διακριτικά τη δυσφορία της και προσπαθεί να πάρει μέτρα για να περιορίσει τις εισροές στα εδάφη της, χωρίς παράλληλα να απεμπολήσει τις ανθρωπιστικές ιδέες της. Δύσκολη ισορροπία που δεν ξέρουμε αν και πόσο θα κρατήσει, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν σιγά σιγά τη δύναμή τους.

Το γεγονός ότι ένα μέρος των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών κατευθύνεται στην Ευρώπη, σε χώρες ετερόδοξες και με άλλο σύστημα αξιών, αλλότριο προς τις αξίες των μουσουλμάνων, οφείλεται στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών.

Εδώ, όταν κάποιος χαρακτηριστεί πρόσφυγας, έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη χώρα υποδοχής επ’ αόριστον, έχει εγγυημένη πρόσβαση στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, στη στέγαση, στην εκπαίδευση των παιδιών του, στην αγορά εργασίας και σε επιδόματα. Τα δικαιώματα αυτά είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα εξασφαλίσει στις ομόδοξες μουσουλμανικές χώρες.

Είναι ωστόσο λάθος μας να πιστεύουμε ότι οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν στη ζωή τους εγκαταλείπουν τις εστίες τους και συνωστίζονται όλοι στις πύλες της Ευρώπης. Λάθος μας επίσης να νομίζουμε ότι δεν καταφεύγουν σε άλλες μουσουλμανικές χώρες ή ότι οι άλλες μουσουλμανικές χώρες δεν τους δέχονται.

Μολονότι τα ΜΜΕ αναφέρονται σκόρπια και με μεγάλη συντομία στα εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν σε στρατόπεδα στις όμορες μουσουλμανικές χώρες, η αλήθεια είναι ότι και αυτές σηκώνουν ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού βάρους, άλλες αδιαμαρτύρητα και άλλες με μεγάλη ενόχληση.

Στην Ιορδανία, με πληθυσμό 9,5 εκατομμυρίων, ζουν 660.000 δηλωμένοι πρόσφυγες και 1.000.000 αδήλωτοι. Δηλαδή το 10% των κατοίκων της χώρας είναι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι. Το 93% των Σύρων που κατοικούν σε αστικές περιοχές της Ιορδανίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στον Λίβανο, με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ζουν 500.000 Παλαιστίνιοι και 1.500.000 Σύροι πρόσφυγες. Σύνολο 2.000.000.

Στην Αίγυπτο οι δηλωμένοι πρόσφυγες είναι 221.675 (Ιανουάριος 2018). Σύμφωνα με τον πρόεδρο Σίσι η χώρα φιλοξενεί πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να μας επιβεβαιώνουν τον ακριβή αριθμό.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια είναι Σύροι πρόσφυγες.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούνται 100.000 Σύροι πρόσφυγες. Στο Κουβέιτ 120.000. Στη Σαουδική Αραβία 2,5 εκατομμύρια.

Στο Ιράν φιλοξενούνται πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες, κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν οι πρόσφυγες είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί.

Μπορεί στις χώρες αυτές οι πρόσφυγες να είναι ομόδοξοι, όμως το βιοτικό επίπεδο στις περισσότερες από αυτές είναι χαμηλό και το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει ικανοποιητικά τις ανάγκες των προσφύγων. Χρήματα βέβαια εισρέουν από τους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά δεν επαρκούν και δεν ξέρουμε, αν φτάνουν όλα εκεί που πρέπει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου