Σελίδες

27/12/12

Φτώχεια, θρησκευτικός φανατισμός και απαγόρευση των αμβλώσεων πάνε μαζί


Οργή και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία ο θάνατος μιας γυναίκας 30 ετών από σηψαιμία, επειδή οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, αν και είχαν διαπιστώσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. «Εδώ είναι χώρα Καθολικών», της είπαν, ενώ εκείνη τους ζητούσε να τερματίσουν την κύηση.



Κάθε χρόνο 47.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από επιπλοκές, επειδή κατέφυγαν σε παράνομη και μη ασφαλή άμβλωση.
Κάθε 9 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει αναίτια λόγω παράνομης και μη ασφαλούς άμβλωσης.
Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε 54 χώρες, όπου η άμβλωση απαγορεύεται αυστηρά (Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική).
Το ¼ των εγκύων παγκοσμίως κάθε χρόνο επιλέγει την άμβλωση.
Από τα 42 εκατομμύρια των αμβλώσεων παγκοσμίως κάθε χρόνο τα 20 εκατομμύρια είναι παράνομες.
Όταν η άμβλωση γίνεται σε κλινική από ειδικευμένους γιατρούς και με σύγχρονες μεθόδους το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,6 στις 100.000 περιπτώσεις, είναι δηλαδή τόσο ασφαλής όσο και μια ένεση πενικιλίνης.
Ο αριθμός των αμβλώσεων δεν επηρεάζεται από τη νομική αναγνώριση ή όχι του δικαιώματος της άμβλωσης.
Ο αριθμός των αμβλώσεων παγκοσμίως μειώνεται λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντισυλληπτικών μεθόδων.
Και με τις καλύτερες μεθόδους αντισύλληψης πάντα υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Δεν είναι τυχαίο ότι η άμβλωση επιτρέπεται χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στα ανεπτυγμένα κράτη με εξαίρεση εκείνα που υποφέρουν από την καταπίεση του Βατικανού. Έτσι στις χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς)  η άμβλωση είναι νόμιμη, αλλά η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία την απαγορεύουν, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας (στην Ιρλανδία ούτε και τότε, όπως αποδείχθηκε). Απολύτως απαγορευμένη είναι η άμβλωση στη Μάλτα.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που επιτρέπουν την άμβλωση, η Κύπρος όμως όχι.
Οι χώρες που ανήκαν στο Ανατολικό Μπλοκ επιτρέπουν την άμβλωση: Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Λιθουανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία, FYROM.
Ολόκληρη η Λατινική Αμερική (πιστή στην καθολική Εκκλησία) έχει αυστηρούς νόμους κατά της άμβλωσης ή την απαγορεύει εντελώς. Εξαιρούνται η Κούβα, η Γουιάνα, η Γαλλική Γουιάνα και η Ουρουγουάη.
Όλες οι χώρες της Αφρικής απαγορεύουν την άμβλωση με εξαίρεση την Τυνησία και τη Νότια Αφρική.
Χώρες πιστές στο Ισλάμ απαγορεύουν την άμβλωση: Αίγυπτος, Ιράν, Λίβανος, Σουδάν, Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Παλαιστινιακή Αρχή και άλλες. Λαμπρή εξαίρεση αποτελούν η Τουρκία και η Τυνησία.
Χώρες της Ασίας αναπτυσσόμενες απαγορεύουν την άμβλωση: Φιλιππίνες, Ινδονησία, Λάος, Σρι Λάνκα, Μπάνγκλα Ντες, Μιανμάρ και άλλες. Η Καμπότζη και η Κίνα εξαιρούνται.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Η άμβλωση είναι παράνομη εκεί που η θρησκεία ρυθμίζει απολύτως τη ζωή των ανθρώπων και εκεί που υπάρχει πολιτιστική καθυστέρηση.


 Μολονότι οι ΗΠΑ ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο και επιτρέπουν την άμβλωση, κάποιες ομάδες του πληθυσμού τους με καθυστερημένες ιδέες είναι πολέμιοι της άμβλωσης με τρόπο μάλιστα που ανατρέπει τα επιχειρήματά τους περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.  Έτσι κάθε τόσο γίνονται δολοφονικές απόπειρες από αυτούς τους υπερασπιστές της ζωής εναντίον όσων εργάζονται σε κλινικές άμβλωσης και αρκετά άτομα έχουν δολοφονηθεί. Ανάμεσα στα θύματα είναι υπάλληλοι που δούλευαν στη ρεσεψιόν, φύλακες και φυσικά γιατροί. Στο ενεργητικό αυτών των φανατικών καταγράφονται επίσης βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμοί, βίαιες εισβολές και επιθέσεις με οξύ εναντίον όσων παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες. Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται και στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Ωραία  θα ήταν, αν όλοι αυτοί οι φανατικοί παντού στον κόσμο, τον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο, έδειχναν την ίδια ευαισθησία και μαχητικότητα απέναντι σε κάθε απόπειρα αφαίρεσης της υπάρχουσας ζωής στους πολέμους και στις αιματηρές αντιπαραθέσεις των ανθρώπων γενικότερα.  Αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη οι ίδιοι που αφρίζουν από οργή εναντίον των αμβλώσεων είναι συνήθως οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής από τους πολίτες, της θανατικής ποινής και των πάσης φύσεως πολέμων.

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:


12 σχόλια:

  1. Νομίζω πολύ σωστά το γράφετε σε ένα κείμενο σας: Δεν μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, έτσι σκληρός και άδικος θα είναι πάντα, λένε οι κυνικοί και οι απαισιόδοξοι. Εγώ θα πρόσθετα: Έτσι μωρός θα είναι πάντα."
    Αναρωτιέμαι πώς η Καθολική Εκκλησία έχει εδραιωθεί σε τόσα κράτη που θεωρούνται φιλελεύθερα και προοδευτικά.
    Πάντως μια διόρθωση, επειδή ασχολήθηκα με το θέμα σε μια εργασία μου για τα ισπανικά. Η Ισπανία έχει νομιμοποιήσει πλήρως την άμβλωση (περίπου με τους ίδιους όρους όπως και στην Ελλάδα, μήνας κύησης, επιθυμία, ηλικία κτλ) από το 2010 (Ley Orgánica 2/2010, de 3 de marzo, de salud sexual y reproductiva y de la interrupción voluntaria del embarazo) και η Πορτογαλία με παρόμοιο νόμο από το 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GiVasilo, ευχαριστώ για τη διόρθωση σχετικά με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι φανερό ότι οι χώρες αυτές θέλουν να ανήκουν στον προοδευτικό κόσμο, αλλά η Καθολική Εκκλησία έχει εκεί ακόμα βαθιές ρίζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με εκπλήσσει η δύναμη της θρησκείας. Η Λατινική Αμερική με πληθυσμό 600 εκατομμύρια και κανείς δεν αντιδρά σε τέτοιους παραλογισμούς; Τέλος πάντων. Καλή πρωτοχρονιά να έχετε και ένα ευτυχισμένο 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει πράγματι πολύ μεγάλη δύναμη που όμως δεν τη χρησιμοποιεί για να γίνει ο κόσμος πιο ευτυχισμένος.
    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθε νοημων ανθρωπος εχει αναφαιρετα δικαιωματα αλλα και υποχρεωσεις σεβασμου (εξω απο καθε θρησκεια) σε προσωπικες του ενεργειες και δραστηριοτητες.
    Προσωπικα νομιζω οτι οταν μια κυηση παρουσιαζει επιπλοκες,ο ιατρος ειναι υποχρεωμενος να κανει
    =διακοπη κυησης=,προκειμενου να διαφυλαξει την ζωη της εγκυου.Αυτη η ενεργεια δεν εχει καμια σχεση με την αμβλωση....
    Καθε ανθρωπος απανταχου στον πλανητη μπορει να απολαμβανει τον ερωτα ελευθερα αλλα εχεικαι την υποχρεωση να σεβεται και τους αρρηκτους νομους της "μαννας" φυσης.Το να μακρυγορησω δεν εχει νοημα (αντισυλληψη,κανονες υγειηνης κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. captAris, το θέμα είναι τι ζωή θα ζήσει ένας άνθρωπος ανεπιθύμητος που έρχεται στη ζωή. Αλλά βέβαια αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ευχηθω πρωτα απο ολα σε εσας μια ευτυσμενη χρονια και σε καθε επιθυμητο κι αναπιθυμητο !!!
    κ.Βασιλακου ειλυκρινα εκλησσομαι οταν εσεις(ο πνευματοδης κι οξυδερκης οπως και ευαισθητος ανθρωπος)προβαλετε τετοια επιχειρηματα.
    Να σταματησουμε μια Ζωη εν τη γεννεση της;;;πιστεψτε με προβληματιζωμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εκτιμηση και ο σεβασμος μου στο προσωπο σας ειναι δεδομενος προς τουτο εκφραζωμαι ειλικρινα και ελευθερα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. captAris,είναι φανερό ότι στο θέμα αυτό έχουμε διαφορετικές απόψεις. Δεν πειράζει, δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε πάντοτε και σε όλα. Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υποκλινομαι μποστα στην ειλικρινεια σας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι απαραίτητη για να έχουμε καλές σχέσεις οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή