Σελίδες

11/10/17

Πατριώτες και σιχάματα






Στην είσοδο ενός οικισμού με την οικεία σε μας ονομασία Πρέβελη, στη νοτιοδυτική ακτή της Δυτικής Αυστραλίας, είναι χτισμένο ένα μικρό ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Και όχι, δεν το έχτισαν οι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας. Το έχτισε ο Αυστραλός Geoffrey Edwards ως αιώνια υπενθύμιση ευγνωμοσύνης προς τους Κρητικούς που έσωσαν τη ζωή πολλών Συμμάχων μετά τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941.

Μια τιμητική πλάκα στο κτίριο αναφέρει ότι ιδρύθηκε από τον Geoffrey και τη Beryl Edwards, οι οποίοι ίδρυσαν και τον παρακείμενο οικισμό και τον ονόμασαν Πρέβελη (Prevelly), ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο μοναστήρι Πρέβελη Ρεθύμνου και στα γύρω κρητικά χωριά, όπου μετά τη Μάχη της Κρήτης ο Geoffrey Edwards και εκατοντάδες άλλοι Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο, κρύφτηκαν και φυγαδεύτηκαν προς τον ελεύθερο κόσμο.

Η μονή Πρέβελη ήταν σημείο συγκέντρωσης για Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς στρατιώτες, όταν η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Γερμανών. Ο Geoffrey Edwards είχε συλληφθεί αιχμάλωτος, όμως κατάφερε να αποδράσει και ένας βοσκός τον οδήγησε στην ασφάλεια της μονής που έβλεπε προς το Λιβυκό Πέλαγος και από όπου αργότερα πέρασε στην ελευθερία.

Ο Geoffrey Edwards ορκίστηκε να μην ξεχάσει ποτέ τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους μοναχούς της μονής Πρέβελη που έσωσαν και αυτόν αλλά και άλλους Συμμάχους. 35 χρόνια μετά την απόδρασή του ξεκίνησε την ανέγερση του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο πάρκο Prevelly και το αφιέρωσε  στους Έλληνες και ιδιαίτερα στον Αγαθάγγελο Λαγουβάρδο, τον ηγούμενο της μονής Πρέβελη, και στους πολλούς άλλους χωρικούς της περιοχής που πρόσφεραν τόσα πολλά στους συμμαχικούς στρατιώτες εκείνα τα δύσκολα χρόνια.



Το ομώνυμο παρεκκλήσι της Αυστραλίας υπενθυμίζει σε όλους τους επισκέπτες ανεξάρτητα εθνικότητας το χρέος και την ευγνωμοσύνη  που οφείλουν στον κρητικό λαό οι Σύμμαχοι που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Χτίστηκε με την οικονομική βοήθεια Βρετανών και Αυστραλών Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της ελληνικής ομογένειας.

Ο Geoffrey Edwards πέθανε σε ηλικία 81 ετών το 2000.



Ο οικισμός Prevelly κατά την απογραφή του 2011 είχε 177 κατοίκους και είναι σήμερα τουριστικός προορισμός για τους Αυστραλούς.




Και ερχόμαστε τώρα σε κάποιους απογόνους εκείνων των ηρωικών Κρητικών. Με κουμπούρια και μαχαίρες απάγουν ένα συντοπίτη τους, τον δένουν με αλυσίδες και απαιτούν λύτρα εκατομμυρίων από την οικογένειά του. Είναι οι εκφυλισμένοι σπόροι ενός περήφανου λαού που ατιμάζουν το νησί τους. Είναι η ντροπή της Κρήτης.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη και από τη μεριά της μητέρας μου είμαι Κρητικιά. Γι’ αυτό, ας μην προτρέξουν οι συμπατριώτες μου να με διορθώσουν. Ξέρω το ήθος του κρητικού λαού και βλέπω τη σταδιακή διάβρωσή του.

Ζωνιανά δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα. Τώρα και απαγωγές. 



                                 Μονή Πρέβελη, Ρέθυμνο, Κρήτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου