Σελίδες

7/7/11

Ένα μικρό μπολ ρύζι την ημέρα

Μπορεί κανείς να ζήσει τρώγοντας μόνο 150 γραμμάρια ρύζι την ημέρα;Ασφαλώς όχι. Αν η μοίρα του τον καταδικάσει σε μια τέτοια διατροφή, σε λίγο καιρό θα πεθάνει.
Στη Βόρεια Κορέα οι μερίδες τροφής που δίνει η κυβέρνηση στους πεινασμένους πολίτες της μειώθηκαν από 400 γραμμάρια ρύζι τον Απρίλιο σε 150 γραμμάρια τον Ιούνιο, δηλαδή σε ένα μικρό μπολ ρύζι την ημέρα.  Τα καταστήματα τροφίμων είναι άδεια και πολλοί έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, επειδή αρρώστησαν, όταν αναγκάστηκαν να φάνε χορτάρι. Στις αγορές παιδιά που λιμοκτονούν παρακαλούν τους περαστικούς για λίγη τροφή. Αλλά οι περαστικοί δεν έχουν τίποτα να τους δώσουν. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ο λιμός που πλήττει τη χώρα οφείλεται σε συνδυασμό συμφορών: εκτεταμένες πλημμύρες την περασμένη χρονιά, ο πιο παγωμένος χειμώνας των τελευταίων πενήντα χρόνων, εξάπλωση επιδημιών.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει έκτακτη επισιτιστική βοήθεια 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Κορέα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αγορά τροφίμων από τις οργανώσεις World Food Programme  και  Save the Children και θα διανεμηθούν σε 650.000 παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε ασθενείς νοσοκομείων και σε ηλικιωμένους. Τα τρόφιμα θα δοθούν σε δόσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν φτάνουν στα χέρια όσων έχουν πραγματικά ανάγκη, η επισιτιστική βοήθεια θα διακοπεί την ίδια στιγμή.
Ας κάνουμε τώρα μερικές σημειολογικές παρατηρήσεις:
1)Η φράση «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» δεν έχει καμιά εφαρμογή εδώ. Με 150 γραμμάρια ρύζι την ημέρα ή ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος ή αν εξακολουθεί να είναι άνθρωπος, είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορεί να ζήσει μόνο με τροφή, φτάνει να είναι αυτή αρκετή.
2)Οι πλημμύρες, τα χιόνια και οι άλλες καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς εντυπωσιακές εικόνες στην τηλεόραση, όπως τις εισπράττουμε εμείς αποδώ. Είναι θάνατος για χιλιάδες και ίσως και για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του πλανήτη.
3)Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη γκρίνια των λαών που την συναπαρτίζουν, είναι μια εύρωστη οικονομική ένωση, εφόσον έχει τη δυνατότητα να βοηθά μακρινούς πεινασμένους λαούς που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
4)Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα όσα της καταλογίζουν περί αναλγησίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διατηρεί τις ανθρωπιστικές αρχές της και ικανοποιεί το κοινό αίσθημα των Ευρωπαίων για αλτρουισμό και συμπαράσταση σε δοκιμαζόμενους λαούς.
5)Η Βόρεια Κορέα, ένα κράτος με προβληματική διεθνή συμπεριφορά, ξοδεύει ανενδοίαστα χρήματα  για ατομικά όπλα και ξέρει να βρυχάται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά αφήνει τους πολίτες της να πεθάνουν από την πείνα.
6)Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν αποτελεί εγγύηση ότι η επισιτιστική βοήθεια θα φτάσει σε όσους τη χρειάζονται και δεν θα καταλήξει στα χέρια των προνομιούχων του συστήματος.
7)Άλλη είναι η φτώχια που δεν επιτρέπει σε κάποιους να κάνουν πολυήμερες διακοπές και να ανανεώσουν τη γκαρνταρόμπα τους και άλλη αυτή που αναγκάζει κάποιους άλλους  να τρώνε το χορτάρι των δρόμων.


4 σχόλια:

  1. Αυτή η δυστυχία, η πείνα και η απόλυτη απομόνωση έχουν γενικώς σημαντική πολιτική υποστήριξη, αλλά μερικώς ανθρωπιστική αντιμετώπιση.
    Έτσι, ένα μπωλάκι ρύζι δεν είναι πρώτο θέμα σε μια (διεθνή) παχιά πολιτική ατζέντα με ισχνή πολιτική αυτοκριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι όμως, θα έλεγα ότι επιλεκτικά θυμούνται τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο λιμός μαστίζει και άλλα μέρη του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή σίγουρα θα γίνουν συνειρμοί και σχόλια, θα ήθελα να διευκρινισθεί ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν είναι κατ' ελάχιστον σοσιαλιστικό ή κομμουνιστικό, παρά μόνον κατ' όνομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή