Σελίδες

5/12/10

Οικιακές βοηθοί στη Μέση Ανατολή


Η Sumiati είναι μια γυναίκα εικοσιτριών χρόνων από την Ινδονησία που πήγε στη Σαουδική Αραβία για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Μεδίνας με εγκαύματα σε όλο της το σώμα από πυρωμένο σίδερο, με ένα σπασμένο δάχτυλο και με κομμένα τα χείλη της με ψαλίδι. Δράστες της κακοποίησής της είναι οι εργοδότες της.


Η Kikim, μια άλλη Ινδονήσια που δούλευε στην ίδια χώρα ως οικιακή βοηθός, ήταν ακόμα πιο άτυχη. Το πτώμα της βρέθηκε στα σκουπίδια. Είχαν σπάσει το λαιμό της και της είχαν χαρακώσει το σώμα. Πριν πεθάνει, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.
 Πάνω από 80.000 οικιακές βοηθοί από την Ινδονησία έρχονται κάθε χρόνο στη Σαουδική Αραβία, πλούσια χώρα και ομόθρησκη. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι οι μετανάστες στη χώρα αυτή αντιμετωπίζουν συχνά συνθήκες δουλείας και υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Ήδη έχουν σημειωθεί 5.563 περιστατικά κακοποίησης, εκ των οποίων τα 1090 είναι σωματική κακοποίηση, 898 είναι σεξουαλική κακοποίηση και άρνηση πληρωμής και σε 3.568 περιπτώσεις οι συνθήκες εργασίας ήταν άθλιες.
 Η κοινή γνώμη της Ινδονησίας είναι ανάστατη, ο ίδιος ο πρόεδρος  Susilio Bambang Yudhoyono βγήκε δημόσια και ζήτησε από την ομόθρησκη χώρα δικαιοσύνη, οι δε εφημερίδες  ανακυκλώνουν την είδηση και απειλούν ότι η Ινδονησία θα σταματήσει να στέλνει οικιακές βοηθούς στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της απειλεί να απαγορεύσει  την είσοδο μεταναστών από την Ινδονησία.
 Ενδιαφέροντα είναι και τα σχόλια των ινδονήσιων αναγνωστών.
Ο βασανισμός αυτός μάς ταπείνωσε ως έθνος, γράφουν. Άλλοι εμφανίζονται απογοητευμένοι. Κατηγορούν την κυβέρνησή τους ως διεφθαρμένη και αδιάφορη που σύντομα θα ξεχάσει το γεγονός. Άλλοι κατηγορούν τη φιλοξενούσα χώρα ότι κάνει διακρίσεις, ότι τιμωρεί πολύ αυστηρά όποιον ξένο διαπράξει στα εδάφη της κάποια παρανομία, αλλά ότι δεν τιμωρεί τους δικούς της πολίτες, όταν πειράζουν τους ξένους. Κάποιοι προτείνουν να παρέμβει στο θέμα η Οργάνωση των Ισλαμικών Χωρών. Ένας γράφει ειρωνικά ότι σίγουρα οι εργοδότες της Sumiati θα ισχυριστούν ότι τους επιτέθηκε η υπηρέτρια και ότι αυτοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα.
 1,5 εκατομμύριο μετανάστριες από την Ασία εργάζονται στη Σαουδική Αραβία ως οικιακές βοηθοί. Εκατομμύρια γυναίκες από την Ινδονησία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Μπανγκλαντές, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Σουδάν έρχονται να δουλέψουν ως οικιακές βοηθοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία. Το να έχει μια οικογένεια σ’ αυτά τα μέρη μια υπηρέτρια από ξένη χώρα ανεβάζει το πρεστίζ της στην κοινωνία.
 Όσες δεν κακοποιούνται, το οφείλουν στην καλή τους τύχη και όχι στην προστασία του νόμου. Οι εργοδότες τους κρατούν τα διαβατήριά τους και έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω τους. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch η κακοποίηση αυτών των γυναικών είναι συστηματική, καθώς εργάζονται μέσα στα σπίτια κρυμμένες από τα βλέμματα του κόσμου. Η Σρι Λάνκα καταγγέλλει 330 θανάτους γυναικών που εργάστηκαν σ’ αυτές τις χώρες ως οικιακές βοηθοί.
 Έτσι λοιπόν δεν είναι μόνο η άτυχη Σακινέχ στο Ιράν που περιμένει να εκτελεστεί, επειδή αγάπησε εκτός γάμου. Είναι και η Sumiati  στην Σαουδική Αραβία με το καμένο, ψαλιδισμένο σώμα και η Kikim με το σπασμένο λαιμό και οι χιλιάδες, οι αμέτρητες γυναίκες που ανακυκλώνονται στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και που η ζωή τους δεν αξίζει ούτε μια πεντάρα.


4 σχόλια:

  1. Το τρομακτικό αυτό θέμα, Καίτη, δίνει από μόνο του μια ακόμα απάντηση για τη διαρκώς αυξανόμενη μεταναστευτική ροή από τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τη Δύση.
    Δεν ξέρω όμως αν οι άντρες οικιακοί βοηθοί (κηπουροί, οδηγοί, καθαριστές, κλπ) αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ή αντιδρούν δυναμικά και αυτοπροστατεύονται.
    (Υπάρχει τέτοια έρευνα άραγε;)
    Πάντως τελευταίες κοινωνικές έρευνες για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στα μεταναστευτικά ρεύματα δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άντρες μετανάστες μένουν άνεργοι, ενώ οι γυναίκες, που απασχολούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και κυρίως ως οικιακοί βοηθοί, συνεχίζουν να εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AKG, οι μετανάστες ανεξαρτήτως φύλου κακοπερνούν κατά κανόνα μακριά από τις πατρίδες τους. Οι γυναίκες λόγω φύλου περνούν ακόμα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μια φορά το γνωστό-άγνωστο Ισλάμ ξαναχτυπά! Η Ινδονησία είναι μεν ισλαμική χώρα, αλλά πολύ πιο μετριοπαθής σε σχέση με τις αραβικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε, πολύ καθυστερημένα είδα το σχόλιό σου. Συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή