Σελίδες

23/2/23

Β΄ΠΠ: ο Πόλεμος του Ειρηνικού

 

 


Οι περιοχές της ΝΑ Ασίας που είχε υπό την κατοχή της η Ιαπωνία κατά την έναρξη του Β΄ΠΠ

 

Για τα γεγονότα του Β΄ ΠΠ που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη είμαστε λίγο πολύ ενημερωμένοι. Ελάχιστα όμως γνωρίζουμε για τις τρομερές συγκρούσεις που συνέβησαν στον Ειρηνικό στα πλαίσια αυτού του πολέμου. Το μόνο που έχουμε ακουστά είναι η επίθεση των Ιαπώνων κατά του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ.

 

Στον Πόλεμο του Ειρηνικού νίκησαν τελικά οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, ενώ ήδη η Γερμανία είχε παραδοθεί και ο Β΄ΠΠ είχε τελειώσει στην Ευρώπη.

 

Ο Πόλεμος του Ειρηνικού είναι ίσης σημασίας – μπορεί και σπουδαιότερης-  από αυτόν της Ευρώπης. Είναι κρίμα να γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα γι’ αυτόν. Αναγκαστικά βέβαια εδώ θα αναφερθούμε περιληπτικά στα γεγονότα αυτά.

 

Να έχουμε όμως υπόψη μας ότι οι Ιάπωνες εκείνη την εποχή είχαν καταλάβει πολλά μέρη της περιοχής ως αποικιοκράτες και ήταν μισητοί στους γείτονές τους. Ήταν βαθιά εθνικιστές – ακόμα είναι – πολύ καλοί στις πολεμικές επιχειρήσεις και χειρότεροι -ναι, πολύ χειρότεροι – από τους Ναζιστές στις θηριωδίες τους.


Οι εντάσεις εκεί ξεκινούν από το 1931 με την εισβολή των Ιαπώνων στη Μαντζουρία (Κίνα). Το 1937 ξεσπά ο δεύτερος Σινο-ιαπωνικός πόλεμος μεταξύ της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κίνας.

 

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 οι Ιάπωνες εισβάλλουν στην Ταϊλάνδη και επιτίθενται στις βρετανικές κτήσεις της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ καθώς και στις αμερικανικές βάσεις  στη Χαβάη και στις Φιλιππίνες (Περλ Χάρμπορ). Στόχος τους η διεύρυνση του ζωτικού τους χώρου και η πρόσβασή τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές (κυρίως πετρέλαιο).

Οι Ιάπωνες διεξάγουν τον Πόλεμο του Ειρηνικού σχεδόν μόνοι τους. Οι σύμμαχοί τους Γερμανοί και Ιταλοί έχουν μικρή συμμετοχή. Το απολυταρχικό καθεστώς της Ταϊλάνδης είναι μαζί τους (μόνο η κυβέρνηση). Στον ιαπωνικό στρατό  περιλαμβάνονται όμως και πολλοί μη Ιάπωνες, επιστρατευμένοι άνδρες από τις ιαπωνικές αποικίες της Κορέας και της Φορμόζας (Ταϊβάν).

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί έχουν συμμάχους τη Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο ( που περιλαμβάνει ένοπλες δυνάμεις από τη Βρετανική Ινδία, τα νησιά Φίτζι, τη Σαμόα κλπ), την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

Στην αρχή του πολέμου οι Ιάπωνες έχουν την υπεροχή, αλλά από ένα σημείο και μετά η επιθετική τους τακτική μεταβάλλεται σε αμυντική και στο τέλος χάνουν τον πόλεμο.

Οι πιο σημαντικές συγκρούσεις του Πολέμου του Ειρηνικού είναι:


Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

7 Δεκεμβρίου 1941. Η επίθεση πραγματοποιείται, χωρίς να έχει προηγηθεί κήρυξη πολέμου. Πολλά πλοία υφίστανται ζημιές. 2.400 Αμερικανοί νεκροί.

 

Η μάχη της Σιγκαπούρης

8-15 Φεβρουαρίου 1942. Νίκη Ιαπώνων. 60.000 Βρετανοί και Αυστραλοί αιχμάλωτοι πολέμου.

 

Η μάχη της Ιάβας

28 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου 1942. Νίκη Ιαπώνων. 30.000 αιχμάλωτοι πολέμου, Ολλανδοί, Βρετανοί, Αυστραλοί και Αμερικανοί.

 

Η μάχη της θάλασσας των Κοραλλίων

4-8 Μαΐου 1942.  Νίκη Ιαπώνων.

 

Η μάχη του Μιντγουέι

4-7 Ιουνίου 1942. Ξεκίνησε ως επιχείρηση των Ιαπώνων για να εξουδετερώσουν τον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν εκεί. Κατέληξε σε νίκη του αμερικανικού ναυτικού.

 

Η μάχη του Γκουανταλκανάλ

7 Φεβρουαρίου 1943. Απόβαση των Συμμάχων, κυρίως Αμερικανών, στο Γκουανταλκανάλ.  Οι Ιάπωνες αναγκάζονται να εκκενώσουν το νησί. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση των Συμμάχων από τις αμυντικές επιχειρήσεις σε στρατηγικές επιθέσεις.

 

Η μάχη του Σαϊπάν

15/6/1944 – 9/7/1944. Εννέα μόλις ημέρες μετά την απόβαση στη Νορμανδία,  οι Αμερικανοί κάνουν επίθεση στο νησί. Ήττα Ιαπώνων. Την επόμενη μέρα οι Αμερικανοί βλέπουν έκπληκτοι τον άμαχο πληθυσμό του νησιού να προβαίνει σε μαζικές αυτοκτονίες, ως αποτέλεσμα της ιαπωνικής προπαγάνδας περί αντιποίνων από τους Αμερικανούς.

 

Η μάχη των Φιλιππίνων

19 Ιουνίου 1944. Ήττα Ιαπώνων.

 

Η μάχη του Λέιτε

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1944. Ήττα Ιαπώνων.

 

Η μάχη της Ιβοζίμα

19 Φεβρουαρίου 1945. Απόβαση Αμερικανών στο νησί και ήττα Ιαπώνων. Χρειάστηκαν 36 ημέρες για να καταληφθεί η Ιβοζίμα λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ιαπώνων. Από τους 22.000 Ιάπωνες μόνο 216 παραδόθηκαν στους Αμερικανούς. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Από την πλευρά των Αμερικανών οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες: 26.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

 

Η μάχη της Οκινάουα

Ξεκίνησε τον Απρίλιο και έληξε μέσα Ιουνίου του 1945 (82 ημέρες). Ήττα Ιαπώνων. Είναι η πιο αιματηρή επιχείρηση του Πολέμου του Ειρηνικού και θεωρείται από τις μεγαλύτερες μάχες στην Ιστορία σε γη, αέρα και θάλασσα.

Πάνω από 77.000 Ιάπωνες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Επίσης, 42.000- 150.000 άμαχοι, κάτοικοι του νησιού, σκοτώθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Από την πλευρά των Συμμάχων οι νεκροί είναι πάνω από 14.000. Με την κατάληψη του νησιού οι Αμερικανοί αποχτούν μια αεροπορική και ναυτική βάση και μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις στην ιαπωνική ενδοχώρα.


Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα του Ειρηνικού έγιναν αποτρόπαιες πράξεις εις βάρος των αιχμαλώτων που παραδόθηκαν στους Ιάπωνες. Λαός σκληρός πρώτα προς τον εαυτό του, δεν επρόκειτο να δείξει έλεος στον εχθρό που είχε στα χέρια του. Κι αν οι Ναζιστές Γερμανοί προκαλούν φρίκη με την απάνθρωπη μεταχείριση που επεφύλαξαν στους αιχμαλώτους τους, οι Ιάπωνες σύμμαχοί τους υπήρξαν δυστυχώς πολύ χειρότεροι.


Σ’ αυτές τις θηριωδίες θα αναφερθούμε στο επόμενο ποστ. Και θα εξηγήσουμε, γιατί έπεσαν οι δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

 

Δυο λόγια μόνο ακόμα:

Όταν οι ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ μπήκαν τελικά στον Β΄ΠΠ, ο Πρόεδρός τους Φραγκλίνος Ρούζβελτ απευθυνόμενος στον λαό του είπε: «Θα αναγκάσουμε την Ιαπωνία να παραδοθεί ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ».

Και το τήρησε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου