Η Brigitte Mohnhaupt είναι σήμερα εξήντα δύο ετών. Λόγω εμμηνόπαυσης έχει τα παχάκια της. Το πρόσωπό της στη φωτογραφία δεν φαίνεται, έτσι δεν μπορώ να δω πόσο έχει γεράσει. Σε μια νεότερη φωτογραφία της βλέπω πάντως πως υπήρξε μια όμορφη γυναίκα.
Η Brigitte Mohnhaupt είναι συνταξιούχος τρομοκράτισσα. Κάποτε εθεωρείτο η πιο επικίνδυνη γυναίκα της Γερμανίας. Σήμερα ζει με το επίδομα ανεργίας που της παρέχει το γερμανικό κράτος. «Δεν έχω άλλα εισοδήματα», λέει στον δημοσιογράφο που της παίρνει συνέντευξη.
Η Brigitte Mohnhaupt έχει εδώ και τέσσερα χρόνια αποφυλακιστεί, αφού εξέτισε το μίνιμουμ της ποινής της, είκοσι τέσσερα χρόνια. Είχε συλληφθεί το 1982 και είχε καταδικαστεί πέντε φορές σε ισόβια, επειδή συμμετείχε σε απαγωγές και δολοφονίες ως αρχηγός της δεύτερης γενιάς της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF). Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή της σημειώνοντας ότι η Brigitte Mohnhaupt παραδέχτηκε ότι έβλαψε τις οικογένειες των θυμάτων και ότι οι εποχές για ένοπλο αγώνα έχουν παρέλθει. Δεν έδειξε όμως προθυμία να μετανοήσει για το παρελθόν της.
«Δεν λέω τίποτα γι αυτό το θέμα» απαντά στον δημοσιογράφο που της έκανε τη σχετική ερώτηση και προσθέτει: «Δεν ανήκω πια σε καμιά πολιτική οργάνωση». Τώρα το γερμανικό κράτος για την ασφάλειά της τής έχει χορηγήσει μια νέα ταυτότητα. «Προσπαθώ να ξεκινήσω μια καινούργια ζωή και χαίρομαι που ζω στην ανωνυμία», λέει.
Η Brigitte Mohnhaupt θεωρείται ότι αναμείχθηκε σε εννέα δολοφονίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η δολοφονία του γενικού εισαγγελέα Φρίντριχ Μπούμπακ, του Γιούργκεν Πόντο, διευθυντή της Ντρέσντερ Μπανκ, και του προέδρου της ομοσπονδίας βιομηχάνων Χανς Μάρτιν Σλάιερ.
«Δεν έχω πια πολλούς φίλους», λέει στον δημοσιογράφο. «Και οι γονείς μου έχουν πεθάνει». Κλείνοντας τη συζήτηση προσθέτει: «Θα ήταν καλό για μένα να μη γράψετε πού μένω».
Ο δημοσιογράφος φεύγει και η Brigitte Mohnhaupt φτιάχνει καφέ και κάθεται να τον πιει στην κουζίνα της. Το Σύστημα που πολέμησε στα χρόνια της νιότης της δεν έχει υποστεί την παραμικρή ρωγμή. Αντίθετα έγινε ισχυρότερο. Το Ανατολικό Μπλοκ έχει καταρρεύσει, ο καπιταλισμός έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη. Οι σημερινοί τρομοκράτες έχουν σκούρο δέρμα και η ιδεολογία τους στηρίζεται στον Αλλάχ.
Το Σύστημα που πολέμησε στη δεκαετία του 70 τής χαμογελά περιφρονητικά.
«Άδικα σπατάλησες τη νιότη σου», της λέει. «Άδικα αφαίρεσες ανθρώπινες ζωές και χαραμίστηκες είκοσι τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Όσο εσύ γερνούσες εκεί μέσα, εμείς εδώ αλλάζαμε ραγδαία. Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι. Τι υπήρξες τελικά για μας, Brigitte; Σκέψου».
Η Brigitte Mohnhaupt σκέφτεται. Τώρα, από απόσταση μερικών δεκαετιών πλέον, βλέπει καθαρότερα τα πράγματα. Την εποχή της τρομοκρατικής της δράσης ο τόπος της υπέφερε από τις επιθέσεις της ομάδας της. Ληστείες τραπεζών, κλοπή σφραγίδων από δημόσια κτήρια, επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας, βομβιστική επίθεση στο γενικό αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Φραγκφούρτη και 69 νεκροί, από τους οποίους οι 28 ήταν μέλη της RAF. Η χώρα της ήταν ανάστατη.
Σήμερα;
Σήμερα όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν που τείνει να ξεχαστεί. Κανείς πια δεν ασχολείται με τους τρομοκράτες της RAF και η χώρα έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Σήμερα όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν που τείνει να ξεχαστεί. Κανείς πια δεν ασχολείται με τους τρομοκράτες της RAF και η χώρα έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Η Brigitte Mohnhaupt πίνει τον καφέ της και αναρωτιέται: «Τι υπήρξα τελικά εγώ για το Σύστημα; Το αποδυνάμωσα ή το ενίσχυσα; Ή ούτε το ένα ούτε το άλλο;»
Ούτε το ένα ούτε το άλλο, Brigitte. Υπήρξες για το Σύστημα μια παρωνυχίδα. Είσαι τόσο ασήμαντη που το Σύστημα σού επιτρέπει να αποφυλακιστείς, σε εφοδιάζει με νέα ταυτότητα και σε στηρίζει με το επίδομα ανεργίας. Άνεργη τρομοκράτισσα, Briggite. Το υποψιαζόσουν αυτό τις μέρες της νιότης και της δόξας σου; Δεν νιώθεις κάπως γελοιοποιημένη με αυτή τη μεταχείριση; Το Σύστημα σε ελεεί, Brigitte. Στάσου τώρα στον καθρέφτη και δες το γερασμένο σου πρόσωπο. Άξιζε τον κόπο που σπατάλησες τη ζωή σου για ένα αδειανό πουκάμισο;
http://www.bild.de/politik/inland/raf/das-neue-leben-der-raf-terroristin-19430370.bild.html
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:
http://www.elzoni.gr/html/ent/782/ent.12782.asp
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:
http://www.elzoni.gr/html/ent/782/ent.12782.asp
Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Κακώς βγήκε απο τη φυλακή. Καλώς της δίνει επίδομα επιβίωσης το σύστημα που λυσσαλέα πολέμησε. Η νέα φυλακή της ελευθερίας ίσως είναι και η πιο πικρή
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το σχόλιό σου, Μαρίνα. Η γερμανική δικαιοσύνη αντιμετώπισε τη Μονχάουπτ ώς κοινό εγκληματία, γι αυτό την αποφυλάκισε και της δίνει επίδομα ανεργίας. Αρνήθηκε δηλαδή να αναγνωρίσει ότι η δράση της είχε πολιτικά κίνητρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω αναρωτιέμαι Καίτη...τελικά τι σημαίνει "πολιτικό κίνητρο" για ένα δολοφόνο, που "συμπτωματικά"(?) οι περισσότεροι χτυπούν αθώους και όχι το σύστημα...και αυτούς που το υπηρετούν....
ΑπάντησηΔιαγραφήTo «σύστημα» μας έχει επιτάξει» τραγουδούσε κι ο δικός μας αναρχικός, ο αυτο-απαγχονισθείς. Το «σύστημα», είναι η πραγματικότητα. Την ενισχύεις, αναγνωρίζοντας τα όρια της είτε από μέσα, είτε, διπλά, απέξω. Οι παρωνυχίδες ξεχωρίζουν, γιατί δεν έχουν μακιγιάζ, πώς το λένε. Αλλά, εκ ονύχων ο λέων, όχι εκ παρωνυχίδων. Πολύ ωραίο κείμενο, φίλη, κι ομοίως το σχόλιο της Μαρίνας. (Τίτος Χριστοδούλου)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλίκη, κατά την άποψή μου πίσω από κάθε φόνο κρύβεται μια ψυχοπαθολογική προσωπικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίτο, ένα σύστημα καταρρέει, όταν οι άνθρωποι που το αποτελούν παύουν να το στηρίζουν. Αυτό συνέβη στη Γαλλική Επανάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
εσας έπρεπε να ανατιναξει τους...αθωους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τρομοκρατικές οργανώσεις οποιουδήποτε χρώματος, πάντοτε ενίσχυαν και ενισχύουν το καπιταλιστικό σύστημα. Πάντοτε έδινε αφιρμή να παίρνονται γενικότερα μέτρα ενάντια σε κάθε προοδευτική αντικαπιταλισική πολιτική δύναμη. Ποτέ ανατρέχοντας στην ιστορία τους, δεν είχαν κάποιο πολιτικά θετικό αποτέλεσμα. Το αντίθετο... (Γιάννης Σκλκηβανιώτης)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς.
ΑπάντησηΔιαγραφή